Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 

Marex 42 Scandinavia

Publicatie: maart 2022 Leestijd: 2 minuten

Grappig maar geen grap: in 2023 komt de Marex 42 Scandinavia in de ‘Gourmet’ uitvoering op de markt. Het Noorse Marex is bekend van mooi gebouwde snelvarende boten. De grootste was tot nu toe de 375 maar daar komt in 2023 een 13,65 lange en 4,25 brede ‘42’ bij. De ‘Gourmet’ is de uitvoering die een heel gedurfde indeling heeft en alles met reizen en lekker eten te maken heeft. 


Wat is er zo culinair aan deze Marex? De indeling van de boot volgt standaard eigenlijk de zelfde die we al kennen van de dit jaar geïntroduceerde 330 Scandinavia. Nieuw voor Marex was daarbij de zijdeur naast de stuurpositie. Dat leidde tot grote vreugde bij Marex-liefhebbers. Maar naast die standaard versie komt er als eerste dus die ‘Gourmet’ versie waarbij de traditionele U-vormige zithoek uit de salon vervangen wordt door een ‘mega'-keuken waarbij de voorbank naast de stuurpositie wel gehandhaafd blijft. De overgang naar het achterdek bestaat uit een bar waarachter twee draaikuipstoelen geplaatst zijn die omhoog kunnen op bar niveau of gedraaid, laag, ‘aanschuiven’ aan de salontafel op het achterdek. Op dat achterdek is dus een fraaie rondzit gemaakt met daarboven een luifel met schuifdak. Het geheel zal zeer waarschijnlijk op standaard Marex-wijze af te sluiten zijn met een tent die aan rails hangt en vanuit opbergvakken heel eenvoudig en snel als een gordijn te sluiten is. Je kunt buiten die tent om van het zwemplateau op de zijdekken komen.


Maar terug naar die ‘Gourmet’ uitvoering: die is er naar keuze met of zonder afsluitende achterpui. De vraag is natuurlijk: wie wil zo’n indeling hebben? Ten eerste moet je je ergeren aan de beperkte ruimte om te koken in een boot van dit formaat en geen grotere boot willen omdat je dan moeilijk in de meer bescheiden vaarwegen kunt komen. Ten tweede moet je je afvragen wat je met twee zithoeken met tafels moet doen: één op het achterdek en één in de salon. Dan moet je ook nog afwegen dat je het niet erg vindt om in de wat frissere tijden toch in een ‘tent’ te gaan zitten en daar de zaak warm te stoken, of om gewoon niet te varen als het fris is. 

En daar zit precies het grote vraagstuk als je naar deze uitvoering kijkt om mee te reizen in ons klimaat. Er is nog niet veel bekend over de boot maar de introductie vindt plaats op BOOT 2023 en voor die tijd zal vast meer bekend worden (klik op bovenstaande foto’s voor de Facebook pagina van de werf). In ieder geval komt er in de toekomst ook nog een fly-bridge versie maar die zal zeker qua hoogte niet geschikt zijn voor veel binnenlandse vaarwegen in Europa. Voorlopig lijkt de ‘Gourmet’ een gedurfde indeling waarover je maar eens rustig over moet nadenken als je meer bent dan een magnetron-kok.