Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 

Controleren uitrusting

Gepubliceerd: februari 2024

Voor het nieuwe seizoen aan breekt is het tijd om alle uitrusting even na te lopen en waar nodig te onderhouden. Dat is niet alleen verstandig want je wil natuurlijk dat spullen werken als je ze nodig hebt, maar ook bij controle wil men graag een geldig certificaat zien van apparatuur. 

2024 actueel: VDES verplichting voor de marifoon

Naast alle routine ‘checks’ die je ieder jaar doet is er dit jaar een nieuwe eis waaraan de marifoon moet voldoen. Dat betekent dat alle marifoons die je hebt van een nieuwe kanaalset moeten worden voorzien. Dat is wel even een dingetje als de marifoon al iets ouder is en niet meer gemaakt wordt. Moet dan nu allemaal? Ja, want in Nederland mag je bepaalde kanalen niet meer gebruiken (strafbaar) maar in sommige landen (b.v. België) is het zelfs strafbaar als je de juiste kanalenset niet in de marifoon hebt staan. 

Twee soorten linken: 

Deze link gaat over het waarom

Raymarine is de enige grote fabrikant die er op de website iets over zegt. Bij de andere grote merken zitten de updates vaak in de laatste software-update die je via de plotter kunt downloaden en installeren. Voor oudere apparaten die niet via een plotter een update kunnen krijgen moet je naar een dealer gaan met speciale software. De grote watersportzalen hebben wel allemaal info op hun websites staan. We nemen een paar linken op maar met Google kun je er meer vinden. 

Voorbeelden van grote zaken die het regelen:

George Kniest

Kok watersport

Jos Boone

Een specialist voor 'moeilijke gevallen'.