Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 

België

Gewijzigde procedure Antwerpen

Update juni 2024: Willemsdokhaven zeer moeilijk bereikbaar komende jaren.

In verband met de bouw van een verkeerstunnel onder het havengebied is de gebruikelijke toegang via het binnenland tot de Willemsdokhaven (de Siberiabrug) de komende jaren gesperd. In plaats daarvan komt een toegang via een naastgelegen haven en de Mexicobrug. Maar ook die toegang is beperkt door werkzaamheden en beperkte bedieningstijden. Het alternatief is het gebruik van de Kattendijksluis vanaf de zeeSchelde, maar ook de beschikbaarheid daarvan is beperkt. Voor meer info klik hier.  De onderstaande tekst moet nog aangepast worden aan de nieuwe situatie maar klik hier voor  de instructie voor de doorvaart die vanaf mei 2024 gebruikt moet worden.

Het was al verplicht om een FD nummer te hebben (aanvragen kan via deze site), dit bij binnenvaren van het havengebied per (verplichte) marifoon te melden en daarna uit te luisteren op de VHF blokkanalen. Dat FD nummer heeft alleen iets te maken met de verrekening van havengelden.
De invoering in 2022 van VTS gebieden in de Antwerpse haven staat helemaal los van het FD nummer verhaal. De VHF blokkanalen zijn in verband daarmee vernieuwd. Van Noorlandbrug tot Lillobrug is dit sector POLDER VHF 2, van Lillobrug tot halverwege het Hansadok sector DONK VHF 22 en vanaf daar naar het Albertkanaal of de Siberiabrug WEEL VHF62.  In sector Polder en Donk is actieve verkeersbegeleiding en moet je bij invaart van die sector je melden, ook als recreatievaart. Klik op het schema voor de instructie en hier voor de uitgebreide regelgeving. Als je vanuit het Albertkanaal of de Willemsdokhaven Antwerpen in vaart moet je dit melden via VHF 20 maar dat heeft alleen iets met het eerder genoemde FD nummer te maken. Bij het verlaten van de haven hoef je dit niet te melden als je de -inmiddels verplichte- AIS transceiver aan hebt staan.


Een ICC/vaarbewijs is nu verplicht voor alle boten (in afwijking van de rest van België waar dezelfde regels als die in Nederland gelden) Gebruik van de zeesluizen naar de Schelde blijft verboden met een kleine uitzondering. De Kattendijksluis is geen sluis van de haven van Antwerpen en valt dus niet onder dit verbod. Je mag alleen door de haven varen via de meest directe route naar je bestemming en niet afmeren. De passantenhaven Willemdok ligt buiten het gebied waar het havenreglement van toepassing is.
Dat is alles....Als je het wil checken: het staat in art. 6.4 en art. 8.1.17 van het havenreglement 

Hoe kom je nog van de Schelde in het Willemsdok? Via de Kattendijksluis....als die tenminste niet kapot is want het is de oudste sluis van Antwerpen en niet al te best onderhouden. Check dat dus vooraf en wees je er van bewust dat het een getijde sluis is die het alleen rond hoog water doet (anders storten de wanden in; geen grap). Klik hier voor de tijden in 2024. Mocht de Kattendijksluis technisch kapot zijn dan mag je alleen op zaterdag en zondag overdag gebruik maken van de v. Cauwelaertsluis. Let op de voorwaarden. Als de Kattendijksluis het niet doet omdat er gebrek aan personeel is dan mag je dus geen gebruik maken van de Cauwelaertsluis! De Royerssluis werd vroeger wel als alternatief gebruikt maar is tot zeker 2025 buiten werking.

Tip 1: als je vanuit Gent komt en tijd hebt, overweeg een route via de Rupel en bezoek Mechelen onderweg: leuke stad, goede sluis daar naar toe. Het bespaart je gedoe bij de Kattendijksluis (aan de Schelde-zijde van die sluis is geen wachtsteiger dus verplicht dobberen in de stroming tot de deur open gaat).
Tip 2: als je dan toch besluit om een AIS transceiver aan te schaffen omdat je graag naar Antwerpen wil koop dan een AIS-B type SOTDMA; dan wordt je ook nog gezien door andere schepen en de verkeersbegeleiding als er veel schepen om je heen zijn, zoals in de haven van Antwerpen of Rotterdam.
Het goede nieuws blijft dat het vaarvignet voor Vlaanderen niet verplicht is in de Antwerpse haven en dat spaart een fors bedrag uit.
Meer over het kopen van een AIS: klik hier.

Reiswetenswaardigheden (stand 12-2022)

Documentatie 


Reisverhalen:

Rondreis 2015 door binnenwateren van Vlaanderen: Antwerpen, Gent en Brugge.