Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 

Tanken: grote verschillen in prijs

Gepubliceerd: oktober 2023. Leestijd: 3 minuten

Blooper: Super in de Diesel tank gooien.


Tot de nok vullen
Het wordt weer tijd om de boot klaar te maken voor de winter en de dieseltank tot de nok te vullen. Dat is immers de beproefde methode om condensatie en daarmee vorming van water in de dieseltank tegen te gaan. Op water loopt de motor immers niet echt lekker zoals we ieder voorjaar weer kunnen zien aan het aantal afgesleepte bootjes. Maar er zijn grote verschillen in de prijs van diesel. 

Daarbij komt dat er allerlei vormen van diesel verkrijgbaar zijn die duurder zijn dan de standaard B7 diesel maar als voordeel hebben dat ze de gevreesde vorming van bio-smurrie tijdens de winterstop tegen gaan en ook die smurrie kan de motor tot zwijgen brengen. In dit artikel gaan we in op de prijsverschillen en de eigenschappen van de verschillende soorten diesel.


Prijsverschillen zijn enorm
Er zijn App’s die dagelijks aangeven wat de dieselprijs aan iedere auto-pomp in Nederland is. Daarmee kun je altijd en overal de goedkoopste pomp in de buurt of op je route uitzoeken. De huidige (oktober 2023) adviesprijs voor een liter diesel is € 2,03 en die komt vaak overeen met de prijs die je op de snelweg betaalt. Met zo’n App kun je met de auto tot € 0,30 per liter diesel goedkoper uit zijn. 

Hoe anders gaat het als we met onze boot gaan tanken. Ten eerste hebben we zo’n App helaas niet. Pogingen daartoe, b.v. in Navionics, zijn nutteloos in deze tijd van snel wisselende brandstofprijzen. Daarbij komt dat er havens zijn die tot dertig cent méér vragen voor een liter B7 dan de adviesprijs. De meeste pompen in havens zitten ongeveer rond de adviesprijs. Als de prijs daarboven ligt kan het interessant zijn om een andere pomp op in de buurt op te zoeken: check hier even de actuele adviesprijs.  Als je (of samen met anderen) een grote hoeveelheid inkoopt bij een bunkerstation of een brandstofhandelaar dan kun je ook met de boot tot wel dertig cent per liter goedkoper uit zijn dan die adviesprijs; vergelijkbaar met de goedkoopste tankstations voor auto’s. Bel dus vooraf om te vragen wat de prijs is voor het aantal liters dat je wil tanken. Als je een kleine hoeveelheid nodig hebt kan het met de huidige prijzen ook lonen om een jerrycan te vullen bij zo’n goedkope pomp. Slim inkopen voor de boot kan dus tot zestig cent per liter diesel schelen en daarvoor hoeft echt niet gezocht te worden naar bedenkelijke 'aanbiedingen’ die alleen met cash geld afgerekend kunnen worden. 

Alternatieven voor B7 diesel

Er zijn allerlei mogelijkheden om bio-smurrie, die in standaard B7 diesel tijdens de winterstalling kan ontstaan door de 7% bijmenging van biologische FAME-diesel, te voorkomen. Vaak hebben die alternatieven ook bijkomende effecten voor de motor of het milieu. De genoemde prijsverschillen zijn gebaseerd op de adviesprijzen ten tijde van het schrijven van dit artikel en je kunt daarop, door slim inkopen, nog tot dertig cent per liter besparen. Tip: Je kunt alle varianten met elkaar mengen dus de tank hoeft niet eerste leeg..

De mogelijkheden op een rij van goedkoop naar duurder:

1. Je kan B7 aanvullen met een bacterie-doder. Dat middel moet dan wel werken. Van Grotamar 71 is vastgesteld dat het werkt en het is verkrijgbaar bij alle grotere watersportzaken voor ongeveer € 35,- per halve liter. Die hoeveelheid is genoeg voor 2500 liter diesel. Bijmengen kost dus ongeveer anderhalve cent (€ 0,015) per liter diesel.

2. B0 (B nul) tanken is ook een mogelijkheid: dat is gewone, ouderwetse, diesel, zonder de 7% bio-diesel (FAME) bijvoeging. De adviesprijs van B0 ligt ongeveer vier cent (€ 0,04) boven die van B7 omdat er groencertificaten gekocht moeten worden om het gebrek aan bio-diesel te compenseren.

3. GTL is een synthetische diesel gemaakt uit gas en voldoet aan de EN 15940 norm. Controleer of jouw motor en dieselkachel daarmee overweg kunnen: dat is vrijwel altijd het geval. GTL bevat geen FAME dus er kan geen ‘smurrie’ ontstaan. Een klein technische kanttekening: incidenteel kunnen in oude motoren de weinig meer gebruikte NBR-pakkingen gaan lekken. De energiedichtheid van GTL is ongeveer 5% lager dan die van B7 diesel maar de verbranding ervan is weer veel beter waardoor dat effect weer deels gecompenseerd wordt. Een technisch voordeel: motoren gaan er minder van roken/stinken en lopen mooier en stiller. Daarbij komt dat de adviesprijs voor GTL ongeveer dertien cent (€ 0,13) per liter hoger is dan de adviesprijs voor B7 diesel. GTL is redelijk verkrijgbaar in havens en bunkerstations.

4. HVO20 (Blauwe Diesel, Neste, etc.). Dit is een mix van B0 diesel en 20% HVO. Voldoet aan de normale diesel norm EN590. HVO is diesel gemaakt van -populair gezegd- ‘gebruikt frituurvet’. Het product is onder veel merknamen en bijmenghoeveelheden (20%-30%-50%) te krijgen en daarom kan het soms verwarrend zijn. Voordeel is dat er geen bacteriegroei plaats kan vinden. HVO heeft net als GTL een lagere energiedichtheid maar door de 20% bijmenging wordt de energiedichtheid nauwelijks aangetast. en zal het verbruik dus gelijk blijven. Bovendien heeft deze mengvorm bijna 20% minder CO-2 uitstoot tot gevolg. Nadeel is dat het moeilijk verkrijgbaar is aan de waterkant (wél bij brandstofhandelaren). De adviesprijs ligt ongeveer vijftien cent (€ 0,15) boven die van B7 diesel.

5. HVO100 Dit is diesel die voor 100% gemaakt wordt uit ‘gebruikt frituurvet’ en gelijkwaardig afval. Het is een biologisch product maar door de (dure) manier waarop het gemaakt wordt heeft het geen last van bacteriegroei, dus geen smurrie,  en dus prima voor de winterstalling. Voordeel is dat het 100% minder directe CO2 uitstoot geeft of 90% minder als je het productieproces ervan mee in beschouwing neemt. Deze brandstof voldoet aan de EN 15940 norm voor brandstof. Het heeft dezelfde verlaagde energiedichtheid als GTL en dezelfde betere verbranding waardoor het extra verbruik, net als bij GTL, per saldo klein is. HVO mag gebruikt worden in vrijwel alle scheepsmotoren met handhaving van de garantie (b.v. Volvo Penta en Yanmar) maar ook dieselkachels (b.v. Webasto). Volvo Penta gebruikt in haar testboten zelfs uitsluitend HVO 100. Twee grote nadelen: het is slecht verkrijgbaar aan de waterkant (wél bij brandstofhandelaren) en in Nederland peperduur: reken op een prijs die ongeveer zestig cent (€ 0,60) hoger is dan de adviesprijs van B7 diesel. Grote voordeel is natuurlijk wel dat je bij gebrek aan goede milieuvriendelijke alternatieven voor wat grotere boten zonder enorme investeringen al je steentje kunt bijdragen aan het verminderen van schadelijke uitstoot.

(Binnenkort zal in een vervolgartikel ingegaan worden op de milieu-effecten van de verschillende energiebronnen voor de boot.)