Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 

Noodzenders

Gepubliceerd: nog niet; in bewerking. Leestijd: 

Er komen steeds meer verschillende typen noodzenders op de markt. Bestaande boeken en voorlichtingsmateriaal is daardoor vaak verouderd. Het is best een klus om wegwijs te worden uit al die verschillende apparaten en wat ze doen en vooral wat ze niet doen. Bij deze een poging maar let op de publicatiedata boven het artikel. 

Wat heb je nodig?

Het maakt nogal uit of je op de Loosdrechtse plassen aan het varen bent of midden op de Oceaan als het op de keuze voor noodzenders aan komt. Ook maakt het nogal uit of je alleen aan boord bent of met een crew. 

Dichtbij de wal en ander scheepvaartverkeer

Zoek apparatuur die als eerste mensen/schepen in je directe omgeving alarmeren.

Verder van wal en weinig scheepvaartverkeer

Zoek apparatuur die via satelliet de reddingsketen activeert en ook schepen en redders in je directe omgeving

Alleen aan boord

Zoek apparatuur die je altijd bij je hebt, meestal in of aan het reddingsvest, die zowel in de directe omgeving kan alarmeren als via satelliet.

Crew aan boord. 

Zorg voor een satellietalarmering als de boot vergaat. Voorzie individuele crewleden van een noodzender die de directe omgeving alarmeert zodat crewleden die overboord slaan snel terug te vinden zijn. 

Hoe werkt het?

Als je door welke reden dan ook overboord slaat is het van belang dat je zo snel mogelijk weer aan boord komt. Ten eerste is het belangrijk op te merken dat overboord slaan gepaard kan gaan met bewusteloosheid of onvermogen om te bewegen dat kan omdat je tijdens het vallen ergens met je hoofd tegenaan slaat of door koude-shock of onderkoeling. 

Advies nummer 1 is dus: koop apparatuur die je in of aan het reddingsvest kunt monteren en automatisch geactiveerd wordt in een noodgeval. Het reddingsvest zelf moet natuurlijk ook van het type zijn dat automatisch activeert (in theorie kun je ook nog kiezen voor reddingsvesten van drijvend materiaal zoals op grote passagiersschepen). Het activeren van de noodzender kan mechanisch gekoppeld worden aan het automatisch opblazen van het reddingsvest: met een touwtje. Werkt prima mits het touwtje goed gemonteerd is. Activeren kan ook door contact met water. Er zijn verschillende technieken voor maar fabrikanten zijn zo slim dat een golf overslaand water of een regenbui geen activering kan veroorzaken. 

Advies nummer 2 is dat je apparatuur kiest die direct in de omgeving een noodsignaal uit zendt dat andere schepen en je eigen boot (als je niet alleen bent) kan ontvangen. Apparaatjes die alleen met de eigen boot communiceren zijn verre van optimaal: je bent niet altijd in staat om je eigen overboord geslagen crewleden direct terug te vinden om allerlei redenen: problemen aan boord of de zeegang die berging onmogelijk maakt. Een noodzender (MOB-AIS) moet daarom op AIS werken: dat is een signaal dat ieder serieuze boot kan ontvangen en precies op een beeldscherm aangeeft waar de persoon zich in het water bevindt. Bij de nieuwe Klasse-M MOB-AIS apparaten krijg je daarbij ook een DSC (Digital Selective Calling) kado: bereikt de zelfde serieuze boten en als het binnen het zendbereik is ook  de kustwacht. DSC alarmeert niet via een beeldscherm maar via de marifoon: lijkt dubbelop maar het voordeel is dat dit signaal bevestigd kan worden en dat je dan als slachtoffer weet dat er hulp onderweg is en dat andere schepen dat ook te horen krijgen. 

 Advies 3: als je gaat varen in gebieden of momenten met weinig scheepvaartverkeer dan werkt dat in de buurt alarmeren niet of niet tijdig. Het komt er dan op aan dat je de kustwacht bereikt om dressing op te starten. De Klasse-M MOB-AIS heeft maar een heel beperkt zendvermogen en het DSC-signaal zal dus lang niet altijd ook de kustwacht bereiken. Als je als crewlid van een boot overboord slaat dan kan de schipper natuurlijk vanaf het schip hulp in roepen via de moordapparatuur. Maar als je alleen bent dan komt het erop aan dat jouw MOB-zender via het reddings-satellietsysteem de kustwacht kan  bereiken. Die apparaten heten Personal Locator Beacons (PLB). Nieuw is dat die ze ook te krijgen zijn als combinatie met AIS-MOB en zelfs met de nieuwe Klasse-M DSC zender.