Selectie criteria en standaard reisspullen.
Onze reisboot selectiecriteria:
- Motorboot; want een mast en de diepgang van een zeilboot maakt heel veel vaarwegen ontoegankelijk.
- Niet hoger dan 345 cm boven water; anders kun je o.a. Frankrijk niet door. (let op: voor het Canal du Midi, route Atlantisch-Midellandse zee, moet je boot nog veel lager zijn, deze hoogte beperking betreft de Noord-Zuid route)
- Niet langer dan 19.99 meter, anders heb je op de Rijn een Rijnpatent of een loods nodig (veel gedoe).
- Niet veel breder dan 400 cm: ligplaatsen, kleine sluizen of tunnels worden anders teveel een hindernis.
- Zeewaardig qua constructie (CE-A, CE-B) en vaargedrag.
- Actieradius op kruissnelheid minimaal 300 km exclusief reserve van 10%: dat is arbitrair maar we vinden dat je minimaal vanaf Terschelling Cuxhaven moet kunnen halen in één keer.
- Minimale maximum snelheid: 18 km/h: ook dat is arbitrair maar tegen de stroom een rivier op moet toch mogelijk zijn zonder dat ieder schip je moet inhalen. Het begint anders op 70 km/h op de A1 rijden te lijken: dat mag maar het is niet veilig en slecht voor de zenuwen.
- Dieselmotor (-en) of hybride. Benzine en laadstroom voor een volledig elektrische aandrijving is onderweg moeilijk te verkrijgen en belemmert dus reismogelijkheden. De hippe (benzine-)buitenboordmotoren zijn leuk voor dag of weekend boten maar niet voor reisboten. De trendy volledig elektrische boten zijn peperduur en komen niet verder dan een dag langzaam varen: te beperkt voor reizen.
- Keukenvoorzieningen (kookpitten, aanrecht/spoelbak, koel-vrieskast) voldoende om dagelijks een fatsoenlijke maaltijd te kunnen maken.
- Badkamer (WC, wastafel, douche, warm water) met stahoogte.
- Minimaal slaapplaats voor twee personen van voldoende afmetingen.
- Verwarming
- Zwart water tank of eco-toilet.
De standaard reisspullen-set:
- Jassen, regenkleding, schoenen, laarzen.
- Bestek, borden, kommen, kopjes, bekers, glazen voor vier personen.
- Keukengerij: twee pannen, koekenpan, braadpan, oven/magnetron-schotel, slakom, vergiet, waterkoker, koffiezetapparaat.
- Keukenhulpmiddelen: messen, kurkentrekker, garde, roer en opscheplepels, blikopener, flesopener, onderzetters, handdoeken, theedoeken, vaatwasmiddel, afwasborstel,
- Kookbenodigdheden: olie, azijn, kruiden, suiker, keukenrol, koffie, thee.
- Voorraad (houdbaar) eten en drank: flessen water, pak frisdrank, melk, broodjes, soep, ‘reserve-diner’, ‘reserve-lunch”, fruit, koffie, wijn, bier, eten voor de komende dag.
- Schoonmaakmiddelen, stofzuigertje, wasmiddel.
- Reserve onderdelen motor en elektra, onderdelen voor reparaties, gereedschap.
- Toiletartikelen, medicijnen en EHBO set.
- Boekwerken, gidsen en waterkaarten.
- Beddengoed voor alle opvarenden met één verschoning
- Handdoeken alle opvarenden met een verschoning
- Ondergoed, sokken, broeken, bovenkleding, voor alle opvarenden minimaal voor 10 dagen.
- Regenkleding, laarzen, bootschoenen, wandelschoenen, buitenjas, voor 2 of 4 personen.
- (vouw-)fietsen voor alle vaste opvarenden.
- Bijboot en buitenboordmotor
Naast deze spullen moet je ook nog je standaard inventaris van de boot zelf kwijt:
- reddingsvlot
- reddingsvesten
- grab-bags
- olie, koelvloeistof, e.v.t. reserve-gasfles,
- sleeplijnen, zee-anker, ankerbal, 2e anker plus ankerlijn.
- reddingsboei, joon, reddingslijn, noodvuurwerk
- boothaak, schepnet, waterslang, puts, elektra kabel voor walspanning.