Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 

Vaarplan maken  

Publicatie: Juli 2021. Leestijd: 5 minuten

Nu de Corona reisbeperkingen grotendeels weg lijken te zijn kunnen we weer met de boot op reis naar het buitenland. Als de route daarbij over zee gaat komt er een behoorlijk stuk planning bij kijken. Gelukkig zijn er allerlei Apps om daarbij te helpen. Is ‘nieuwkomer’ Savvy Navvy dé App die alle andere overbodig (gaat) maken? 'Nog niet' is de conclusie. Maar het zou in de praktijk zomaar eens een bruikbare stap in de goede richting kunnen zijn. Test met ons mee. 

 Om een vaarplan over zee te maken moet je behoorlijk veel informatie op een rij krijgen: 

* de route, afstand en verwachte vaartijd

* info over bruggen of sluistijden en hoe die te bereiken

* haveninformatie 

* plan B routes 

* eventuele tankmogelijkheden

* eventuele blokkanalen VHF

* berichten voor de zeevaart

* de wind richting en kracht

* de golfrichting en hoogte

* de getijden; kracht, richting, hoogten en tijden

* het zicht; regen, mist, onweer

Er zal best nog wat ontbreken maar voor deze informatie moet je al een veelheid van bronnen raadplegen: de meeste in de vorm van een App. 

 

Dat moet eenvoudiger kunnen dachten de makers van Savvy Navvy. Ze bedachten dat ze niet een zoveelste App wilden maken voor een deel van deze informatie maar juist die veelheid wilden integreren in één App die als het ware een ‘kant en klaar’ vaarplan genereert. Briljant idee. Maar de praktijk is altijd weerbarstig en ook deze App gaat dat ‘kant en klaar’ plan nog niet opleveren zoveel is wel duidelijk. Let op het woord ‘nog’ want er worden door de ontwikkelaars steeds stappen in de goede richting gezet. Tijd om eens te kijken óf en hoe de App ons het leven al makkelijker maakt bij het maken van een vaarplan.  

Om vast te kunnen stellen wat de nieuwe App toevoegt aan het bestaande begint onze desk-top studie bij het oude vertrouwde. Voor de routeplanning over zee is de Navionics App een van de beste. Zoals bij alle Apps is de auto routing functie niet perfect dus altijd nalopen, corrigeren en daarna (digitaal) overzetten naar de plotter. In de Navionics App zit ook getijdeninformatie in de vorm van waterhoogte, stromingsrichting en stromingssterkte, zij het niet erg gedetailleerd.  De windinformatie zit ook in Navionics maar dat moet je apart raadplegen: het vormt geen integraal beeld met de getijden info. 

Dit geldt ook voor de App van NV die overigens wél een meer gedetailleerd beeld van de stromingsgegevens laat zien. Maar wind is niet het enige gegeven over de omstandigheden op zee dat we nodig hebben. Alle nodige informatie zit b.v. wél in de App Windy. Daarin staan naast wind en windrichting ook golfrichting, golfhoogte, regen, mist of onweer. Het staat er ook nog eens van verschillende bronnen in die je op één overzicht kunt vergelijken. Dat laatste is erg nuttig omdat voorspellingen nogal eens afwijken van elkaar en met name de omvang van het gebied waarvoor de voorspelling wordt gedaan. Maar ook Windy biedt geen integraal beeld van alle weerfactoren die we nodig hebben hoewel wel verschillende combinaties in één scherm mogelijk zijn met name windrichting/kracht en golfrichting en hoogte. 

Ok, wat kan Savvy Navvy tot zover beter? De App plant automatisch een route en geeft daarbij je reistijd aan, gegeven een bepaalde vertrektijd. In de routebeschrijving wordt aangegeven hoe het tij en de wind op je route inwerken en dus ook welke koers je moet sturen om op de gewenste route te blijven. Als je met een zeilboot onderweg bent kun je ook nog instellen vanaf welke windsterkte je op de motor wil varen. Het mooie van Savvy Navvy is dat je met je vertrektijd kunt schuiven om het meest optimale tijdstip voor je reis te vinden.

Vooral dat kunnen schuiven neemt veel planning werk uit handen. Maar we zijn er nog niet want het meest opvallende in de planning is de info over golfrichting en hoogte. Het is zeker niet zo dat golven en wind altijd uit dezelfde richting komen. Wat je ook niet wil is golven en getijdestroming die tegen elkaar in gaan. Dus los van de uitkomsten van de planning van Savvy Navvy moet je (nog) wel een check doen op de golven en je plan eventueel daaraan aanpassen. Doe gelijk ook een check op de overige weerinformatie die ontbreekt, zoals regen, mist of onweer en doe een cross-check op het weerbericht dat Savvy Navvy gebruikt: nog niet duidelijk is hoe goed het door Savvy Navvy gebruikte voorspellingsmodel is. 

De routeplanner van Savvy Navvy werkt goed maar het kaartmateriaal bevat te weinig details om te gebruiken om op te navigeren en omvat ook nog niet alle landen. Het lijkt erop dat de routeplanner ook wanneer kaartmateriaal ontbreekt (b.v. Denemarken) toch goed werkt. Bezien moet worden of de route digitaal naar de plotter overgezet kan worden maar de meeste goede plotters hebben zelf ook een routeplanner die waarschijnlijk nagenoeg dezelfde route voor stelt, zo lang je de zelfde gegevens van je boot in voert.  

Nog een dingetje: je kunt maar één route tegelijk plannen in Savvy Navvy. Dat maakt een plan B route dus onmogelijk maar dat kun je natuurlijk wel in je plotter doen. De route valt inclusief weerberichten wel te downloaden zodat je ook buiten bereik van dataverbinding de gegevens in detail voorhanden hebt.

Wat is de toegevoegde waarde van Savvy Navvy in de praktijk? De App gaat waarschijnlijk het gepruts met (ge-)tijden grotendeels uit handen nemen. Dus dit seizoen gaan we proberen een basis planning te maken met Savvy Navvy en daarna in Windy de complete weer-check doen inclusief de golfrichting en hoogte. Windy geeft ook het actuele weer aan dus die wordt gebruikt voor de laatste check bij vertrek. 

Alle info over sluizen, bruggen, havens, bunkerstations, blokkanalen etc. moet als van ouds uit kaartmateriaal op de plotter komen of uit een gids. De satellietbeelden die in de App zitten zijn oud en soms wazig: Google Earth is daarvoor veel beter bruikbaar: b.v. om even een redelijk actueel beeld van de haven waar je naar toe vaart te krijgen.  

Savvy Navvy is dus nog niet de App die alle andere Apps integreert tot één totaalplaatje maar dat is wel hun streven en de verwachting is dat de App beter zal worden hierin. 

De App is niet gratis, het kost je afhankelijk van de mogelijkheden die je wil iets meer of iets minder maar het blijft een tientjes kwestie. 

Er is een goede video gemaakt waarbij de Navionics App en Savvy Navvy vergeleken worden. Maar de video is met name handig om wegwijs te raken in de functies van de App. Het reizen zonder plotter en kaarten zoals in de video wordt betoogd is echter nogal voor discussie vatbaar maar dat is een andere discussie laat je daardoor niet afleiden. 


Aan het eind van dit vaarseizoen zijn we benieuwd naar onze eigen ervaringen en die van andere gebruikers. We hopen dat jullie die met ons willen delen zodat we dit verhaal kunnen aanvullen met een kritische praktijkevaluatie. Download de App: https://www.savvy-navvy.com

Vaarplan op zee moet aan deze regels voldoen (ook geldig voor pleziervaart < 24 meter)