Reisboot
met eigen boot waterwegen verkennen 

Navigatieapparatuur kiezen.

Wat is nodig?

Als je in de auto stapt weet je de weg of je zet de TomTom aan voor de route. Er zijn ook mensen die nog steeds een wegenkaart pakken of het stratenboek.  Er zijn zelfs mensen die de wegenkaart meenemen aan boord om te navigeren: de rivieren staan er immers ook op. Tja.....

Navigeren op water is zoveel meer dan 'de weg vinden'. Het is ook naar (on-)diepten kijken, brughoogten, betonning, vaarregels, stroming, getijden, weer, en, niet onbelangrijk, wat andere vaartuigen doen.

Het leven van de schipper wordt een stuk makkelijker door moderne apparatuur. Onderschat de complexiteit van die apparatuur niet want het is echt een stuk 'uitdagender' dan een TomTom aan zetten. We zullen hier in de toekomst behandelen wat nut en noodzaak is van die apparatuur.  

De apparatuur die we hier gaan bespreken hangt bijna allemaal in een computernetwerk zodat data van alle apparaten overal gebruikt kan worden. Het netwerkprotocol dat hiervoor gebruikt wordt is NMEA 2000 (N2K). Als je naar apparatuur kijkt moet het dus in ieder geval NMEA 2000 compatibel zijn. Er wordt ook nog wel gebruik gemaakt van het oude NMEA 1836 protocol maar probeer dat te vermijden

Over welke apparatuur hebben we het dan? 

  • Radar: Zien: welke andere vaartuigen komen op je af, waar ligt de betonning, waar is de haveningang. 
  • (Actieve) radarreflector: Gezien worden (wordt bij veiligheidsapparatuur behandeld).
  • AIS: Zien en gezien worden. Systeem zendt en ontvangt informatie over plaats en koers van grote schepen en een beperkte groep kleine schepen. AIS geeft meer informatie over schepen dan de radar. Verkeersposten op de wal gebruiken AIS om het scheepsverkeer te regelen. Noodapparatuur wordt ook uitgerust met AIS en zelfs boeien. Veel kleinere schepen hebben geen AIS zender en zijn dus alleen met radar of het blote oog zichtbaar. AIS is alleen al om die reden dus geen vervanger van de radar maar wél een hele goede aanvulling.  
  • Plotter: vergelijkbaar met de auto TomTom: een beeldscherm met kaart waarop je kunt zien waar je bent maar ook waar de andere schepen zijn: radar en AIS worden er op zichtbaar gemaakt en, niet onbelangrijk, hoe diep het onder de kiel is. De plotter is dus meer dan een kaartscherm: alle navigatie informatie komt er samen en zelfs je stereo installatie of de elektrische boord installatie kun je er bedienen.  Sommigen gebruiken ook een lap-top of een iPad met GPS en een speciaal programma er op maar de functies daarvan zijn beperkt.
  • Auto Pilot: als je een route hebt uitgezet kun je volstaan met gas geven of het zeil hijsen en goed uitkijken: de Auto Pilot zorgt dan dat je de route af vaart. Alleen gebruiken in breder vaarwater en als het niet te druk is met andere vaartuigen. 
  • Sensoren: kompas, dieptemeter, GPS, snelheidsmeter enz. 
  • Weerstation: actuele windrichting en sterkte, temperatuur, luchtdruk 
  • Marifoon: communiceren met andere schippers, brugwachters, sluismeesters, en verkeersposten. 
  • iPad: klinkt gek maar de iPad kan als tweede scherm van je plotter functioneren en ook allerlei waterkaarten 'aan boord' hebben die over internet aan te vullen zijn met de laatste wijzigingen.  Een onafhankelijk systeem dus.      

 Volgorde van de selectie!

Als je besluit ooit een radar aan te schaffen begin dan het hele keuze proces van navigatieapparatuur met het uitzoeken van de juiste radar. Of je die al gelijk koopt is niet zo belangrijk. Maar radar en plotter communiceren niet over NMEA 2000 maar met een eigen protocol van de betreffende fabrikant. Als je dus eerst een plotter koopt van merk X en later daar een goede radar bij wil hebben dan zit je vast aan merk X en dat zou zo maar eens een matige radar kunnen zijn. Hoewel er radars zijn die te koppelen zijn aan programma's op laptops of iPad's: het zijn geen erg goede. 

De rest van de apparatuur kun je eigenlijk van alle merken door elkaar kopen zolang het maar NMEA2000 compatibel is.  

Even praktisch: Net als bij een computersysteem is het een zeker risico om een installatie te kiezen die door verschillende fabrikanten en/of leveranciers geleverd wordt. Als er problemen ontstaan tussen componenten, en kijk daar niet van op in het nautische wereldje, dan gaat iedereen naar elkaar wijzen en blijf jij met het probleem zitten. 

In afwachting van onze eigen content verwijzen we je naar het uitstekende en heel recente boekje Electronic Navigation Systems (PDF) in onze bibliotheek: klik hier.

 Ondersteuning gewenst?